Jesteś sportowcem? Jeżdzisz na rowerze, biegasz, chodzisz na siłownię? Niezależnie od tego czy uprawiasz sport profesjonalnie czy amatorsko, aby schudnąć czy aby poprawić wyniki – POTRZEBUJESZ JEŚĆ w trakcie lub zaraz po zakończeniu ćwiczeń.
Jeżeli uprawisz sport okazjonalnie, Twoje dystanse nie są zbyt długie i robisz to tylko po to aby schudnąć, może nie potrzebujesz przekąsek w trakcie/ tuż po zakończeniu sesji treningowej. Jeżeli jednak podczas sesji treningowej zużywasz ponad 400kcal powinienec pomyśleć o tym, aby uzupełniać spalone kalorie.
Mamy dla Was kilka bardzo ciekawych i wyjątkowo efektywnych przepisów na małe przekąski zawierające bardzo dużo kalori, które pomogą Wam walczyć z głodem i brakiem glikogenu podczas i tuż po treningu.
1.Daktyle z masłem orzechowym
Najprostrza przekąska. Daktyle świeże lub suszone przekroić na pół wypelnić masłem orzechowym. Można zjeść je w takiej formie lub posypać je pokrojoną czekoladą ,jeśli lubisz eksperymentować możesz posypać je odrobiną soli .
2.Muffiny białkowe
-125g. jogurtu
-2 dojrzałe banany
-3 łyzki płatków owsianych
-jajko
-25g. odżywki białkowej
-2-3 łyżki kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-opcjonelnie dodatki ktore lubisz (szuszone owoce,orzechy,wiórki kokosowe,świeże owoce w małej ilości)
Przygotowanie jest banalnie proste. Rozgniatamy banany i łaczymy ze wszystkimi mokrymi składnikami,miksujemy na gładką masę.Następnie dodajemy wszystkie suche składniki miksujemy do połaczenia składników. Na końcu dodajemy obcjonalne dodatki ,pamietaj że możesz pominąć ten krok .
W zależności od tego jakich form uzywasz przygotuj sześć papilotek lub form silikonowych (jeśli to konieczne nasmaruje forme)
Muffinki wstaw do nagrzenego piekarnika 180C góra dól na 10-15 minut do suchego patyczka .
3.Baton dla sportowców I (ryżowy)
-50g. ryżu ekspandowanego
-80g. płatków migdałowych
-150g masła orzechowego
-60g posiekanych orzechów
-50g nasion chia
-200g miodu
-około 100g rozpuszczonej czekolady
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Nastepnie miód i masło orzechowe delikatnie podgrzewamy aby zrobiły sie bardziej płynne . Wlewamy do miski z suchymi składnikami dobrze mieszamy aby wszystko było dobrze pokryte miodem z masłem orzechowym. Wykładamy mase do przygotowanej formy (okolo 22cmx22cm) wyłozonej pamierem do pieczenia .Wyrównujemy powierzchnie uciskajac dobrze. Schłodzić w lodówce. Schłodzoną mase wyciagnij razem z papierem i podziel na równe prostokąty (batony). Prostokąty zanurz w czekoladzie lub polej je z wierzchu na zasadzie zygzaków. Batoniki najlepiej przechowywać w lodówce.
4.Baton dla sportowców II (owsiany)
-180g płatków owsianych
-50g orzechów
-50g ulubionych bakalii
-2 banany
-2 łyżki masła orzechowego
Banany blendujemy na gładką mase i oddajemy masło orzechowe. Następnie dodajemy płatki owsiane, ulubione bakalie i orzechy posiekanie na małe kawałki. Wykładamy do blaszki wyłozonej papierem do pieczenia i rosmarowywujemy powierzchnie na gładko. Pieczemy w nagrzanym piekarniku góra -dół 180C przez okolo 20 minut. po upieczeniu kroimy na równe batoniki .
5.Brownie proteinowe
-puszka czerwonej fasoli
-40g odżywki białkowej (czekoladowej)
-2 jajka
-30g oleju kokosowego
-90g słodzika (w zależności jakiego używasz )
-łyżeczka proszku do piecznie
-opcjonalnie (kawałki ciasteczek,czekolady,kawałki owoców, orzechy)
Fasole wypłukać bardzo dokładnie pod bierzacą wodą. Wszystkie składniki wrzucic do blendera i dobrze zbledować na jednolita mase. Kawałki cistek ,czekolady ,owoce wrzucić ma koniec do zblendowanej masy i wymieszać ręcznie . Gotową mase przelewamy do formy (keksówki 25cm) pieczemy w temperaturze 180C okolo 40minut.